Stare knjige uvrščajo proso med zdravilne rastline. Danes proso intenzivno pridelujejo v Indiji, Rusiji, Ukrajini. Ima kratko rastno sezono in dobro prenaša sušo. Proso je enoletna rastlina, ki v višino zraste približno 100 centimetrov. Klasje zraste v šopkih. Od mineralov vsebuje večje količine fosforja, magnezija in železa ter silicija, ki ga ostala žita ne vsebujejo, kalcij, kalij in cink. Med vitamini je največ vitamina E in vitaminov iz skupine B, predvsem biotina in folno kislino.
Zapečena prosena kaša:
- skodelica prosene kaše
- zelenjava(korenček, grah, paprika,…)
- 2 skodelici naribanega sira
- kisla smetana po želji
- sol
- poper
- čili
- mleta paprika
Proseno kašo z zelenjavo skuhamo po navodilih z vrečke in začinimo, odstavimo da se ohladi.
Namažemo steklen pekač z margarino ter nadevamo plast kaše,premažemo s kislo smetano, ki smo jo zmešali z začimbami(čili ali po želji)in nekaj sira. Spet nadevamo kašo in zaključimo s smetano ter potresemo s sirom. Pečico segrejemo na 180-200 stopinj in pečemo 30 minut, da se sir malo zapeče.
Narastek iz prosene kaše:
- Prosena kaša 150g
- Kravje mleko – manj mastno 6dl
- Sol
- Vanilijev sladkor 1 kos
- Limonina lupina
- Maslo 60g
- Jajce – kokošje 4 kosi
- Drobtine 100g
- Sladkor – beli 80g
Proseno kašo operemo in jo stresemo v lonec. Prilijemo mleko, ter dodamo sol, vanilijev sladkor in limonino lupinico. Vse skupaj kuhamo 25 minut. Kašo nekoliko ohladimo, ter ji dodamo maslo, rumenjake in piškotne drobtine. Iz beljakov stepemo sneg, v katerega smo dodali sladkor. Ko se masa ohladi, vanjo vmešamo sneg. Pekač namastimo in vanj stresemo proseno kašo. Pečemo približno 30 minut na 180° C.
Juha iz prosene kaše:
- 1 l vode ali čiste piščančje juhe
- 20 g koruzne moke
- 4 žlice mleka
- 80 g prosene kaše
- peteršilj
- drobnjak
- lovor
Proseno kašo namočimo in skuhamo do mehkega. V vodo ali juho damo lovor in zavremo. Medtem naredimo prežganje iz moke in dodamo juhi. Ves čas mešamo. Dodamo kuhano proseno kašo in mleko in še malce pokuhamo. Potresemo s peteršiljem in drobnjakom.