Proso

Stare knjige uvrščajo proso med zdravilne rastline. Danes proso intenzivno pridelujejo v Indiji, Rusiji, Ukrajini. Ima kratko rastno sezono in dobro prenaša sušo.  Proso je enoletna rastlina, ki v višino zraste približno 100 centimetrov. Klasje zraste v šopkih. Od mineralov vsebuje večje količine fosforja, magnezija in železa ter silicija, ki ga ostala žita ne vsebujejo, kalcij, kalij in cink. Med vitamini je največ vitamina E in vitaminov iz skupine B, predvsem biotina in folno kislino.

Pospešuje odvajanje vode iz organizma in uravnava črevesno floro. Zaradi vsebnosti vitaminov skupine B in visoke vsebnosti holina preprečuje zvišanje holesterola, bolezni ožilja in tvorbo žolčnih kamnov. Proso je ena redkih rastlin, ki vsebuje silicijevo kislino v topni obliki, da jo organizem lahko koristi. Silicijeva kislina je pomembna za čisto polt, zobno sklenino, zdrave nohte in lase. Proso je edino žito, ki povzroča v želodcu alkalno reakcijo in je zaradi tega primerno živilo tudi za občutljive želodce. Ne vsebuje glutena in je zato primerna tudi za ljudi z celiakijo. Proso v prehrani pospešuje potenje, odvajanje vode, čisti črevesje in pripomore k hitrejšemu razstrupljanju telesa. Poleg prehrane se lahko uporablja tudi v kozmetične namene – proso, ki smo mu dodali malo limoninega soka ali medu je lahko izvrstna maska za obraz, ki koži povrne sijaj, prožnost in uravna njeno kislost.

Zapečena prosena kaša:

  • skodelica prosene kaše
  • zelenjava(korenček, grah, paprika,…)
  • 2 skodelici naribanega sira
  • kisla smetana po želji
  • sol
  • poper
  • čili
  • mleta paprika

Proseno kašo z zelenjavo skuhamo po navodilih z vrečke in začinimo, odstavimo da se ohladi.

Namažemo steklen pekač z margarino ter nadevamo plast kaše,premažemo s kislo smetano, ki smo jo zmešali z začimbami(čili ali po želji)in nekaj sira. Spet nadevamo kašo in zaključimo s smetano ter potresemo s sirom. Pečico segrejemo na 180-200 stopinj in pečemo 30 minut, da se sir malo zapeče.

Narastek iz prosene kaše:

  • Prosena kaša 150g
  • Kravje mleko – manj mastno 6dl
  • Sol
  • Vanilijev sladkor 1 kos
  • Limonina lupina
  • Maslo 60g
  • Jajce – kokošje 4 kosi
  • Drobtine 100g
  • Sladkor – beli 80g

Proseno kašo operemo in jo stresemo v lonec. Prilijemo mleko, ter dodamo sol, vanilijev sladkor in limonino lupinico. Vse skupaj kuhamo 25 minut. Kašo nekoliko ohladimo, ter ji dodamo maslo, rumenjake in piškotne drobtine. Iz beljakov stepemo sneg, v katerega smo dodali sladkor. Ko se masa ohladi, vanjo vmešamo sneg. Pekač namastimo in vanj stresemo proseno kašo. Pečemo približno 30 minut na 180° C.

Juha iz prosene kaše:

  • 1 l vode ali čiste piščančje juhe
  • 20 g koruzne moke
  • 4 žlice mleka
  • 80 g prosene kaše
  • peteršilj
  • drobnjak
  • lovor

Proseno kašo namočimo in skuhamo do mehkega. V vodo ali juho damo lovor in zavremo. Medtem naredimo prežganje iz moke in dodamo juhi. Ves čas mešamo. Dodamo kuhano proseno kašo in mleko in še malce pokuhamo. Potresemo s peteršiljem in drobnjakom.

Komentirajte