Koromač

Koromač raste divje ali v nasadih povsod po svetu. Raste od pomladi do jeseni, naprodaj pa je tudi pozimi. Ima čvrste, rebraste in mesnate liste, je svežega vonja in okusa, podobnega janežu. V trgovini ali na tržnici izberemo gomolje koromača, ki so čvrsti, svetli in brez rjavih, poškodovanih mest. Čim svetlejši je gomolj, tembolj nežni so listi. Pernati listi, ki jih lahko uporabimo tudi kot začimbo, morajo imeti intenzivno zeleno barvo. Pozorni moramo biti tudi na to, da razna mesta na steblu niso čisto izsušena.

Je odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ter močan antioksidant, ki pomaga vzdrževati zdrav imunski sistem. Koromač vsebuje veliko vitamina C – kar dvakrat toliko kot enaka količina pomaranč, veliko vitamina E, provitamina A, betakarotena in folne kisline. Bogat je z železom, magnezijem, kalijem in kalcijem, po hranilni vrednosti pa ga uvrščamo med nizkokalorična živila.

Prvi podatki o koromaču izvirajo iz egipčanskih časov. Koromačev čaj je bil menda takrat dobro sredstvo proti napenjanju. Grški in rimski avtorji so mu pripisovali zdravilen učinek za krepitev vida, danes pa se uporablja za lajšanje bolezni vranice, jeter in ledvic, mehurja, slabi prebavi, pomaga pri ugrizih kač, divjih živali in psov, pri zlatenici, vodenici, odprtih ranah, kašljanju, vrtoglavici in bolečinah v trebušni votlini. Med prebavo uravnava delovanje želodca, v črevesju poskrbi za vezavo maščob tako, da pospeši izločanje žolča. Pospešuje izločanje mleka v mlečnih žlezah, uravnava menstrualni ciklus in nivo hormonov med menopavzo. Če ga uživamo surovega po jedi pa nam odlično očisti tudi zobe.

Recepti:
Solata z koromačem:

  • Koromač
  • Jabolko
  • Mocarela
  • Suha salama
  • Limona

Koromaču odstranimo zunanje liste in ga narežemo na rezine. Jabolko operemo in narežemo na krhlje. Limonin sok zmešamo z olivnim oljem, soljo in poprom. Prelijemo preko koromača in jabolka. Dobro premešamo in za 20 minut postavimo v hladilnik. Mocarelo narežemo. V solato vmešamo mocarelo in suho salamo.

Kvinojina rižota z koromačem:

  • 1 skodelica kvinoje
  • 1 koromač
  • Razna zelenjava (korenček, bučke, paradižnik, brokoli, cvetača, paprika…)
  • 1 čebula
  • Paradižnikova mezga
  • Kokosovo olje
  • Žlica konopljinega olja
  • Začimbe

Kvinojo skuhamo po navodilih na embalaži. Narežemo korenček in čebulo ter ju narahlo prepražimo. Posolimo, popopramo in začinimo. Postopoma dodajamo ostalo zelenjavo. Ko je kvinoja skuhana (približno 10 – 15 minut), jo vsujemo v omako in še rahlo vse skupaj pokuhamo, da se vpijejo okusi. Med kuhanjem narežemo koromač po dolgem na približno ½ cm debele rezine. Natremo jih z malo soli. Koromač lahko popečemo v ponvi, pečici, na žaru ali v pekaču za tople sendviče. Pustite peči toliko časa, da na površini rezin nastanejo tipični vzorčki od peke.

Komentirajte