Ognjič je enoletnica. Zraste do 60 cm visoko. Listi so sedeči, podolgovati z valovitim robom, lepljivi in rahlo dlakavi. Cveti od junija do oktobra in ima značilna socvetja, sestavljena iz cevastih in jezičastih cvetov izrazito rumene do oranžne barve. Imajo značilen oster vonj in so lepljivi. Nabiramo predvsem povsem odprte cvetove, in sicer v soncu, ko irnajo največ zdravilnih moči. Ognjič štejejo za napovedovalca vremena. Če so njegovi cvetovi po 9. uri zjutraj še zaprti, bo ta dan deževalo.
Ognjič se odsvetuje ženam ki bi rade zanosile in nosečnicam, saj triterpenoidne spojine uničujejo semenčica, škodujejo zarodkovnim celicam in povzročijo splav. Pravtako ognjič vpliva na menstrualni ciklus in zveča maternično napetost.
Poparek iz ognjiča:
Poparek pripravimo tako, da eno do dve žličke posušenih ali svežih cvetnih lističev prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo pokrito stati deset minut. Čaj pijemo večkrat dnevno, ne smemo ga sladiti, pa tudi prevroč ne sme biti.
Tinktura iz ognjiča:
Tinkturo pripravimo iz 5 g suhega ognjiča, ki ga prelijemo s 100 ml 70-odstotnega etanola.
Mazilo iz ognjiča:
Potrebujemo pol litra cvetov ter pol kilograma masla ali svinjske masti, ki jo razgrejemo v kozici. Nato na hitro ocvremo na drobno sesekljan ognjič, odstavimo, pustimo čez noč in vmes večkrat premešamo. Naslednje jutro pripravek nekoliko segrejemo in stresemo na nekaj plasti gaze, oblikujemo culico in stiskamo. Nalijemo v manjše posodice in shranimo.