Tabela vitaminov

VITAMINI ZA KAJ SO POMEMBNI? KJE JIH NAJDEMO?
A Za zdravo kožo, sluznico, dober za vid. zelena in rumena zelenjava, črna kumina, jetrca, maslo, sir, mleko, acerola, marelice, koromač, listnata zelenjava, jabolčni kis
B1 Za pridobivanje energije iz ogljikovih hidratov. polnozrnat kruh, kamut, krompir, stročnice, kvinoja, meso, česen, rumenjak, kvas, arašidi, gobe, acerola, krompir, svinjina,
B2 Za razgradnjo beljakovin, maščob. baobab, mleko, sir, perutnina, meso, žita, kvas, ribe, jogurt, jetra, jajca, polnozrnata žita, rakovice, dagnje, gobe, mandlji, bučno seme
B6 Za živce, presnovo in razgradnjo aminokislin. ribe, meso, polnozrnata živila, krompir, soja, banane, perutnina, stročnice, rumenjak, listnata zelenjava, goji jagode, orehi, kvas, slive, rozine, paprike, brstični ohrovt, cvetača, avokado
B12 Za nastajanje rdečih krvničk, obnovo krvi. jetrca, slanik, koren maca, losos, govedina, jajca, mleko, skuta, kefir
C Za krepitev imunskega sistema, varovanje celic pred škodljivimi vplivi, za vezivno tkivo, zobe in kosti. limone, kumkvat, jabolčni kis, trobentice, paprika, chufa oreščki, jagodičje, kivi, žižula, cvetača, koromač, paradižnik, regrat, melona, šipek, robidnice, krompir
D Za vsrkavanje kalcija, ki je potreben za kosti in zobe. meso, gobe, kefir, mastne ribe – slanik, prekajen slanik, losos, sardine, postrvi, rumenjak, jetra, črna kumina
Folna kislina Za delitev celic in nastajanje novih celic. gobe, jetra, orehi, črna kumina, rumenjak, aronija, zelena listnata zelenjava – peteršilj, koromač, vodna kreša, špinača, endivija in brokoli, kamut, kvas, drobovina, oreščki – arašidi, kurkuma, pšenični kalčki, surova pesa, stročnice, čičerika
E Varuje celice pred radikali in preprečuje oksidacijo nenasičenih maščobnih kislin. sončnično olje, ricinusovo olje, polnozrnata žita, oreščki in semena – sončnično seme, sezam, mandlji, chufa oreščki, lešniki in pinjole, brokoli, črna kumina, zelena listnata zelenjava, koromač, goji jagode,oves, avokado
K Za izgradnjo snovi, ki so potrebne za strjevanje krvi. zelena zelenjava, jetrca, mleko, kopriva, paradižniki, sok pšenične trave
P (Flavonoidi) Bistven za absorpcijo vitamina C. aronija, citrusi, češnje, grozdje, čebula, zelje, jabolka, orehi, grenivke, robidnice, mango,

Komentirajte