A |
Za zdravo kožo, sluznico, dober za vid. |
zelena in rumena zelenjava, črna kumina, jetrca, maslo, sir, mleko, acerola, marelice, koromač, listnata zelenjava, jabolčni kis |
B1 |
Za pridobivanje energije iz ogljikovih hidratov. |
polnozrnat kruh, kamut, krompir, stročnice, kvinoja, meso, česen, rumenjak, kvas, arašidi, gobe, acerola, krompir, svinjina, |
B2 |
Za razgradnjo beljakovin, maščob. |
baobab, mleko, sir, perutnina, meso, žita, kvas, ribe, jogurt, jetra, jajca, polnozrnata žita, rakovice, dagnje, gobe, mandlji, bučno seme |
B6 |
Za živce, presnovo in razgradnjo aminokislin. |
ribe, meso, polnozrnata živila, krompir, soja, banane, perutnina, stročnice, rumenjak, listnata zelenjava, goji jagode, orehi, kvas, slive, rozine, paprike, brstični ohrovt, cvetača, avokado |
B12 |
Za nastajanje rdečih krvničk, obnovo krvi. |
jetrca, slanik, koren maca, losos, govedina, jajca, mleko, skuta, kefir |
C |
Za krepitev imunskega sistema, varovanje celic pred škodljivimi vplivi, za vezivno tkivo, zobe in kosti. |
limone, kumkvat, jabolčni kis, trobentice, paprika, chufa oreščki, jagodičje, kivi, žižula, cvetača, koromač, paradižnik, regrat, melona, šipek, robidnice, krompir |
D |
Za vsrkavanje kalcija, ki je potreben za kosti in zobe. |
meso, gobe, kefir, mastne ribe – slanik, prekajen slanik, losos, sardine, postrvi, rumenjak, jetra, črna kumina |
Folna kislina |
Za delitev celic in nastajanje novih celic. |
gobe, jetra, orehi, črna kumina, rumenjak, aronija, zelena listnata zelenjava – peteršilj, koromač, vodna kreša, špinača, endivija in brokoli, kamut, kvas, drobovina, oreščki – arašidi, kurkuma, pšenični kalčki, surova pesa, stročnice, čičerika |
E |
Varuje celice pred radikali in preprečuje oksidacijo nenasičenih maščobnih kislin. |
sončnično olje, ricinusovo olje, polnozrnata žita, oreščki in semena – sončnično seme, sezam, mandlji, chufa oreščki, lešniki in pinjole, brokoli, črna kumina, zelena listnata zelenjava, koromač, goji jagode,oves, avokado |
K |
Za izgradnjo snovi, ki so potrebne za strjevanje krvi. |
zelena zelenjava, jetrca, mleko, kopriva, paradižniki, sok pšenične trave |
P (Flavonoidi) |
Bistven za absorpcijo vitamina C. |
aronija, citrusi, češnje, grozdje, čebula, zelje, jabolka, orehi, grenivke, robidnice, mango, |