Mango je indijski nacionalni sadež, Indijci pa verjamejo, da ima skrivnostne moči. Cvetovi mangovca imajo pomembno vlogo tudi v indijskih verskih obredih.
Poznamo 2500 sort manga. V sredini ima veliko koščico, okoli katere je sladko meso. Zraste tudi več kot 30 metrov visoko. Plodovi visijo na tankih vejicah, ki pa so tako dolge, da se lahko celo dotikajo tal. Vsebuje veliko provitamina A, vitamine C, E, B3, B5, B6, magnezij, kalij, baker, mangan in cink. Ena skodelica nasekljanega manga ponudi 25 odstotkov potrebnega dnevnega vnosa vitamina A, ki je dober za vid, redno uživanje manga pa preprečuje izsušenost oči, nočno slepoto, mehčanje roženice ter srbeče oči.
Sladko pečen mango:
- mango narezan na kolobarje
- arašidi ali pistacije
- med
Mando pomočimo v med in na žaru pečemo približno 10minut. Na koncu posujemo z koščki arašidov ali pistacij.
Mango shake:
- banana
- mango
- jogurt ali mleko
Olupimo mango in banano ter ju narežemo na majhne kose. Narezane kose damo v večji kozarec in jih prelijemo z jogurtom ali mlekom. Nato s paličnim mešalnikom vse skupaj zmeljemo. Dodamo ščepec cimeta. Po želji okrasimo še s smetano.
Solata z mangom:
- 4 zreli sadeži manga (ne smejo biti premehki)
- 2 mladi čebuli
- ena rdeča paprika
- zelena solata
Čebulo in papriko očistimo in narežemo. Na kocke narežemo mango. Vse skupaj zmešamo k solati in po okusu začinimo.