Žajbelj

Žajbljeva domovina je Sredozemlje, od koder so ga zanesli po vsem svetu. Njegovo latinsko ime Salvia izhaja iz besede ‘salvus’, ki pomeni ‘zdrav’, kar kaže, da je bil zelo cenjen že pri Rimljanih, ki so ga nadvse častili. Žajbelj ima klobučevinaste liste sivkasto-zelene barve in modre, vijoličaste, rožnate ali povsem bele cvetove. Zdravilni deli so predvsem listi, ki jih obiramo pred cvetenjem, sušimo jih le  v  senci, pri čemer jih večkrat obračamo. Listi žajblja vsebujejo eterična olja, čreslovine in grenčine in pa flavonoide. Žajbljev čaj je odličen vir antioksidantov (apigenina, diosmetina in luteolina).

Spiranje las s poparkom žajblja služi za odstranjevanje prhljaja ter obnovi barvo las. Za čiščenje mastne kože ali kože z velikimi porami pomagajo parne kopeli obraza iz žajbljevih listov.

Njegova  priznana  zdravilnost  je  primarno  v  tem, da ureja potenje: pri ljudeh,  ki se zelo potijo, zavira potenje, pri tistih, ki se malo potijo, pa ga  pospešuje. Deluje protivnetno, razkuževalno in blaži bolečine, zato ga uporabljamo za zdravljenje vnetja žrela in mehkobnega jezička, bronhitisa, blaži astmatične napade in kašelj, ob tem pa znižuje vročino ter odpravlja glavobol. Z grgranjem žajblja se ohranja ustno higieno in odpravlja neprijeten zadah, in je nasploh dober za zdrave zobe. Ker deluje protivnetno, pozdravi vnetje  črevesa, želodca, jeter, žolčnika in mokril, odpravlja tudi napenjanje in drisko. Žajbelj  izboljšuje  tudi  spominske  funkcije in manjša mentalno utrujenost. Uživanje žajblja naj bi bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo pomagalo pri izboljševanju zmožnosti pomnjenja in procesiranja informacij. Zunanje ga uporabljamo tudi kot razkužilo, saj zaustavlja krvavenje in zdravi rane.

Bolniki, ki jemljejo zdravila proti sladkorni bolezni, padavici ali se zdravijo z uspavali, naj bodo pri pitju žajbljevega čaja pazljivi, saj lahko le-ta poveča učinek omenjenih zdravil. Tudi nosečnice ga ne smejo uporabljati, saj lahko povzroči splav. Žajblja naj ne uživajo ljudje z epilepsijo. Dolgotrajno uživanje se odsvetuje. Zdravljenje naj ne traja več kot 3 tedne.

Namaz z žajbljem:

  • 250 gramov zmehčanega masla
  • žlico drobno nasekljanih svežih žajbljevih listov
  • 3 žlice drobno nasekljanih svežih listov peteršilja
  • 10 grobo nasekljanih (izkoščičenih) zelenih oliv
  • 2 drobno nasekljana fileta sardel

Zmehčano maslo (najbolje, da ga nekaj časa pustite stati na sobni temperaturi) dajte v veliko skledo, dodajte vse ostale sestavine in dobro premešajte. Postrežite s popečenimi krhki.

Juha z žajbljem:

  • 20 svežih žajbljevih listov
  • 2 na kocke narezana krompirja
  • 1 čebulo
  • lovorov list
  • list zelene
  • 1/8 l kisle smetane
  • 2 skodelici zelenjavne juhe in 4 skodelice vode

Vse sestavine z izjemo smetane kuhamo 30 minut. Odstranimo lovor, ostalo pretlačimo skozi cedilo ali zmešamo v mešalniku in prevremo. Na koncu dodamo kislo smetano in postrežemo.

 

Komentirajte