Čičerika

Izvira iz Azije. Na Bližnjem vzhodu jo v prehrani uporabljajo zelo pogosto. Raste kot stročnica v kratkih rahlo napihnjenih strokih z enim do tremi svetlo rjavimi semeni, ki so zgrbančena, okrogla, malo večja od graha, blede rumene, lahko tudi skoraj rdeče barve. Stročnice v splošnem uvrščajo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna in hkrati vsebujejo lepo vrsto beljakovin, ki dodobra lahko nadomestijo meso. Vsebuje kalcij, magnezij, fosfor, kalij, cink, mangan, betakaroten ter veliko folne kisline. Je vir rastlinskih beljakovin.

Čičerika pomaga pri zniževanju holesterola. Srcu pa ne koristi le s tem, temveč tudi s svojo vsebnostjo folne kisline. Skodelica kuhane čičerike te oskrbi s 70% priporočene dnevne količine folne kisline. Po zaslugi prehranskih vlaknin pospešuje prebavo, čisti prebavila in veže strupe iz črevesja. Poleg tega pomaga odvajati odvečno vodo iz telesa, s čimer poskrbi za optimalno delovanje ledvic. Ugodno vpliva na delovanje vranice.  Rezultati nekaterih raziskav kažejo, da celo preprečuje razvoj sladkorne bolezni, saj uravnava krvni sladkor.

Osnovno pravilo za pripravo vseh jedi iz suhih čičerkinih zrn je namakanje čez noč. Zjutraj moramo vodo, v kateri smo namakali zrna, obvezno odliti zaradi prisotnosti naravnih toksičnih spojin, ki so se ponoči izločile iz semen (inhibitorji encimov). Zrna nato kuhajte v sveži vodi vsaj pol ure oziroma več. Njena posebnost je še, da se zrna tudi med zelo dolgotrajnim kuhanjem ne razkuhajo.

Namaz iz čičerike:

  • kuhana čičerika
  • limonin sok
  • sezamovo olje oz. sezamovo pasto
  • nekaj strokov česna
  • jedilno olje
  • poper
  • sol

Vse skupaj zmešate v mažavo pasto. Olje dodajate dokler masa ni dovolj mažava. Ostale sestavine pa po okusu. Če vas moti zadah po česnu, ga lahko rahlo prepražite ali pa uporabite česen v prahu. Sezamovo olje je potrebno dodajati pazljivo, saj je zelo aromatično. Pa tudi čili v prahu ne bo škodoval.

Polpeti iz čičerike:

  • čičerika – suha 350g
  • sol
  • čebula 1 kos
  • zelena 1 kos
  • jajce – kokošje 1 kos
  • jogurt – polnomasten 1 žlica
  • poper
  • peteršilj
  • česen 1 strok
  • drobtine
  • olje – olivno

Čičeriko čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan jo skuhamo v slani vodi do mehkega. Kuhamo jo približno 1 uro. Kuhano čičeriko odcedimo in jo damo v sesekljalnik. Dodamo še narezano čebulo in zeleno ter vse skupaj dobro sesekljamo in nato premešamo. Dodamo jajce, jogurt, sol, poper, nasekljan peteršilj in strt česen. Oblikujemo polpete, jih povaljamo v drobtine in damo za 1 uro v hladilnik. Žar ploščo namažemo z oljem in jih pečemo nekaj minut z vsake stran.

Solata iz čičerike.

  • čičerika – suha 500g
  • olje – olivno 4 žlice
  • česen 1 strok
  • čebula 1 kos
  • paprika 1 kos
  • timijan 1,5 čajna žlička
  • kumina 1,5 čajna žlička
  • svež limonin sok 3 žlice
  • sol
  • poper
  • peteršilj 2 žlici
  • jajce – kokošje 2 kosa

Čičeriko čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan jo skuhamo v slani vodi. Kuhamo jo toliko časa, da postane mehka, približno 1 uro. Na zmernem ognju segrejemo olje in popražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo na kocke narezano rdečo papriko, timijan, kumino in dušimo še 3 min. Dušeno čebulo in papriko damo v skledo in primešamo limonin sok. Dodamo kuhano čičeriko, solimo, popramo in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Vse skupaj dobro premešamo. Na koncu dodamo narezani trdo kuhani jajci.

Hladna čičerikina juha:

  • 2 na kocke narezana paradižnika
  • 200 g kuhane čičerike
  • 1 steblo zelene
  • 1 kumara
  • 1 čebula
  • 1/2 rdeče čebule
  • svež peteršilj
  • ½ rdeče paprike
  • ½ rumene paprike
  • sok iz polovice limone
  • 1 nasekljan strok česna
  • 1/2 paradižnikovega soka
  • sol in poper po okusu
  • 1 žlička tabaska

Paradižnik, kumare, papriko in zeleno narežite na kocke. Sesekljajte rdečo in navadno čebulo, česen in peteršilj. Vse sestavine zmešajte v skledi blenderja. Zmeljite sestavine v tekoče stanje. Ohladite juho v hladilniku. Postrezite okrašeno z vejico svežega peteršilja in ščepcem popra. Kot prilogo k hladni čičerikini juhi, ki še posebej prija v vročih poletni dneh, lahko postrežete popečene kruhke ali polnozrnate tortilje.

Komentirajte