Kumkvat ali pritlikava pomaranča

Prvi pisni podatki o tej rastlini segajo v dvanajsto stoletje. Njegova domovina je Kitajska. Sodi v družino rutičevk tako kot citrusi. Ima gosto vejevje in podolgovate liste temno zelene barve. Cvetovi so beli, plod je majhna jajčasta pomarančka rumene ali rdeče barve, ki meri komaj približno 3 x 4 cm. Gre za najmanjši užiten agrum. Kumkvat pozimi za razliko od citrusov počiva, zato večinoma cveti samo enkrat  letno. Imajo sladko-kisel okus in jih lahko jemo kar z olupom, saj le ta vsebuje ogromno balastnih snovi.  Z lahkoto prenese do -10 stopinj Celzija. V Evropi se je kultura kumkvatov obnesla le v Grčiji.

Sadeži skoraj ne vsebujejo maščob in beljakovin, zato pa veliko železa, kalcija, provitamina A in vitamina C. Poleg tega poskrbijo za odvajanje vode in nas nasitijo. Uporablja se tudi kot zdravilo pri vnetem grlu.

Omaka iz kumkvata:

  • 1/2 žličke gorčičnih semen
  • 1/2 žličke janeža
  • 1 in 1/2 skodelice narezanih kumkvatov
  • 1 skodelica sladkorja
  • 1 in 1/4 skodelice sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • 1/2 skodelice posušenih češenj
  • 1 žlica sesekljanega svežega ingverja
  • 1/2 žličke sveže mletega črnega popra
  • 1/4 žličke mletega cimeta

Ponev segrejemo na srednje močnem ognju, dodamo semena gorčice in janeža. Ko aromatično zadiši, primešajte še ostale sestavine. Zavrite, pogosto premešajte. Zmanjšajte ogenj na srednje-nizko in kuhajte, dokler se ne zgosti oz. približno 15 minut. Omaka naj se ohladi, preden jo postrežete. Postrežemo kot predjed z krekerji ali omako k pečenim piščančjim filejem.

Liker iz kumkvata:

  • 300 g kumkvata
  • 150 g sladkorja
  • 3 žlice pomarančnega soka
  • 750 ml žganja

Kumkvat operemo, osušimo in narežemo na rezine. Odstranimo pečke.

Zavremo sladkor s pomarančnim sokom ter mešamo toliko časa, dokler se sladkor ne raztopi. Dodamo rezine kumkvata in kuhamo še 5 minut. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Umešamo žganje in z likerjem napolnimo 2 z vročo vodo oplaknjeni steklenici. Zapremo. V hladnem in temnem prostoru se liker obdrži 3-4 mesece.

Marmelada iz kumkvata:

  • 1,5kg kumkvakov
  • 1kg želirnega sladkorja
  • 2dl vode

Operemo in osušimo jih ter z lupino vred narežemo na tanke rezine. Damo jih v večjo skledo in prilijemo 2 dcl vode, pokrijemo in skledo čez noč postavimo v hladilnik. Narezane kumkvake stresemo v večji lonec in na blagem ognju kuhamo 20 minut, da se lupinice zmehčajo. Dodamo želirni sladkor, premešamo in kuhamo še 10 minut. Še vročo marmelado damo v dobro umite in segrete kozarce in takoj zapremo.

Komentirajte